Ljekovita dunja sprječava jesenje viroze

Dunja je jesenska voćka koja obiluje antioksidansima, jako korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati karcinom. Dunja pripada “Rosaceae” porodici biljaka, isto kao jabuke i kruške. Ljekovita svojstva dunje su impresivna.

 

Rijetko se konzumira u svježem stanju, ali se od ovog mirisnog jesenjeg ploda mogu pripremati ukusni sokovi, džemovi, slatka. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste dunju i domaće proizvode od dunja trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu, pogotovo u jesen. Pomaže u mršanju.

 

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulirati tjelesnu težinu. Obarite sjemenke dunja i dobit ćete ljekovitu sluz. Smjesa je odlična za liječenje rana i blagih opekotina. Dunje mogu pomoći u liječenju čira na želucu, dijareje i problema s varenjem. Jako dobra za zdravlje.

 

Dunja obiluje antioksidansima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati karcinom. Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

 

Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalij u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utječe i vitamin C. Pomaže pri jačanju imuniteta

 

Visok sadržaj željeza u dunji sprečava anemiju i utječe povoljno na krvnu sliku. Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem potreban osobi kako bi se odbranila od jesenjih viroza i gripe.

 

Dunja je vitaminska bomba i od davnina je poznata u narodnoj medicini, te se koristi prije svega kao sredstvo za ublazava nje kašlja i umiriva nje želucanih tegoba. Ovo blagotvorno voće, prijeklom je iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i košpice, a posebno sok i sirup ploda.

 

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin Bl, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, rnangan, natrij, klor i sumpor. Uz to, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.

 

Košpice su njen najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem . One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina 817, koji ima antikancerogeno djelovanje. Košpice su bogate i masnoćama, taninom, pektinom, sećerima , jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

 

Zahvaljujući taninu i sluzi, ovaj plod povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti. Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lijecenje upala želucane i crijevne sluznice. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluznice ždrijela, krajnika, disnih puteva , kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih košpica lijeci nesanicu, ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, dok sluz od košpica liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva.