12 najkorisnijih hobija za razvoj mozga

Starenju je podložno ne samo naše tijelo, već i mozak. Nažalost, da sačuva pamćenje, jasan um i intelekt u starosti ne uspijeva svima.

 

​Čak i kod zdrave odrasle osobe, postoji prirodno pogoršanje kognitivnih funkcija. Međutim, neurofiziolozi su uvjereni – ako se ispravno hranite, vodite aktivan način života i ako posveti određeno vrijeme aktivnostima, mozak se razvija i u starosti ćete biti umniji od drugih!

 

12 najinteresantnijih i najkorisnijih hobija za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više i posvetite im barem pola sata dnevno!

 

1.Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imuni sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja će vam vratiti odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da radi bolje.

 

2.Rad u bašti

Voćarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak. Vi:

-smanjujete nivo kortizola – hormona stresa;

-punite se pozitivnom energijom;

-ponosite se svojim dostignućima;

-raditi fizički posao;

-smanjuje rizik od demencije za 36%;

-provodite vrijeme na svježem vazduhu.

 

3.Spremanje hrane

Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće, vode zdraviji život. Pored toga, imaju mogućnost da biraju maksimalno zdrave proizvode i uživaju u procesu kuvanja, što ima blagotvorno dejstvo na stanje mozga.

 

4.Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rečnik, razvija maštu, analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi sa stresom (nivo stresa se smanjuje za 69%).

 

5.Sviranje na muzičkom instrumentu

Sviranje na muzičkom instrumentu doprinosi kognitivnom razvoju, poboljšava koordinaciju i fine motoričke vještine. Kako kod djece tako i kod odraslih, sviranje na muzičkom instrumentu povećava nivo IQ-a.

 

6.Igranje šaha

Tokom igre, razvijaju se obje hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

 

7.Plesanje

Plesanje nije samo odličan fizički trening, koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Plesanje je način da se postane inteligentniji, jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

 

8.Timski sportovi

Igranjem u timu, dobijate mnoge prednosti: pokretljivost, nove prijatelje i komunikaciju. Studije pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utiče kako na stanje mozga tako i na opšte stanje zdravlja. Zato, košarkaška, fudbal, odbojka i drugi timski sportovi biće odličan način da provedete korisno vrijeme.

 

9.Borilačke vještine

Pored očigledne prednosti – umjeća da se borite za sebe – borilačke vještine odlično razvijaju mozak, povećavate sposobnost koncentracije, održavanja balansa, kao i postizanja jedinstva duha i tijela.

 

10.Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada sa rukama mogu se uporediti sa efektom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički nervni sistem i tupe reakcije “udari ili bježi”.

 

11.Pisanje

Vodite dnevnik, žurnal ili bilježnicu u kojim ćete zapisivati svoje misli, ideje, ciljeve itd. To pomaže u rješavanju velikog broja problema i služi kao neka vrsta mehanizma za ublažavanje stresa.

 

12.Izučavanje jezika

Učenje stranog jezika učiniće vas pametnijim. Pored toga, možete komunicirati sa strancima, upoznati njihovu kulturu. Sve ovo pomaže u smanjenju rizika od demencije.

 

13.Smijeh

Osim gore navedenog, odličan lijek za mozak i cijelo tijelo je smijeh, koji se još zove aktivna meditacija.

 

Koji god hobi za mozak da ste izabrali, smijeh će uvijek biti odličan dodatak uz bilo koje zanimanje – on će pomoći da uklonite stres i opustite se.