12 stvari o auto i kasko osiguranju koje morate znati

Obavezno osiguranje od odgovornosti je najčešći vid osiguranja koji se prodaje na tržištu, svi koji sudjeluju u prometu su pokriveni njime. Osim njega, automobile i ostala vozila moguće je i kasko osigurati, no u ovom tekstu ćemo se primarno pozabaviti automobilima i svime što trebate znati ako osiguravate svoje ili vozilo svoje firme, odnosno obrta.

 

Odabir pravog osiguranja automobila može biti komplicirano za kupca. Potrebno je pripaziti na nekoliko bitnih stvari. Prvo i osnovno je pokriće kod obaveznog osiguranja. Suprotno mišljenju mnogih koji su imali dovoljno spretan i sretan vozački staž te se nisu bavili štetama na svojim i tuđim vozilima, obavezno osiguranje od odgovornosti pokriva štete koje automobilom napravite prema trećim osobama. Dakle, udarite li automobilom kuću, drugo vozilo, ogradu ili u najgorem slučaju ozlijedite li osobu, to se naplaćuje s vaše police. Šteta na vašem vozilu ili osobi nije pokrivena osnovnom, kolokvijalno zvanom ‘golom’ policom. Za takve stvari služi automobilski kasko ili dodaci na polici, o čemu više možete pročitati u savjetima.

 

1.Čitajte uvjete – Svako osiguranje je ugovor, a njegova srž su uvjeti osiguranja. Najbolje je da tražite uvjete osiguranja prije nego što pristanete sklopiti policu i detaljno ih proučite. Uvjete uvijek imajte kod kuće/u automobilu ili ih fotografirajte i spremite na Dropbox/Google Drive odnosno na slične servise.

 

2.Naplata štete je u osnovi vrlo jednostavna stvar – Vaša polica pokriti će sve štete koje pišu u uvjetima. Ako određeni slučajevi nisu pokriveni uvjetima kao štete ili su eksplicitno isključeni zbog ovih ili onih razloga – zaboravite na taj novac, nemate osnovu da vam ga osiguravajuće kuće isplate. Kod kaska jako pazite na uvjete – postoji mnogo razloga za isključenje kao što su rok prijave štete i slično.

 

3.Svaka osiguravajuća kuća je priča za sebe. Jedna nudi nešto što druga ne nudi, cijene se razlikuju, kao i uvjeti te naplata štete. Kad je riječ o naplati štete kod kaska, nepisano je pravilo da se osigurate u dvije najveće kuće po tržišnom udjelu u nekoj državi. Kod šteta one najlakše isplaćuju novac. Kad je riječ o naplati štete s tuđe police obveznog osiguranja, u BiH postoje kuće koje su ozloglašene po tome da otežu i ne isplaćuju štetu, već se spore i odlaze na sud. Ako trebate naplatiti police takve kuće, naoružajte se strpljenjem i dobrim advokatom.

 

4.Svu komunikaciju obavljajte mailom, naročito kod naplate štete. U slučaju bilo kakvih nejasnoća u kasnijim fazama postupka, arhiva mailova zlata vrijedi, ne samo zato što imate pisani trag druge strane, već i zato što se tako možete prisjetiti što ste tačno vi tražili.

 

5.Ne morate uzeti osiguranje tamo gdje ste uzeli kredit ili leasing za vozilo, bilo novo ili polovno. Kod kupovine novog automobila na kredit ili leasing službenik će vam često reći da morate uzeti obavezno i kasko osiguranje preko njega i financijske institucije u kojoj on radi. Zamolite ga da vam pokaže tačnu odredbu ugovora o leasingu ili kreditu gdje je to navedeno. Ako ne može, riječ je o triku za povećanje prodaje i osobne provizije, te slobodno birajte osiguravajuću kuću po svojim preferencijama, vi plaćate. Općenito izbjegavajte kupovati osiguranja van specijaliziranih agencija osiguravajućih kuća ili njihovih agenata te vanjskih suradnika, oni su ipak specijalisti dok se banke primarno bave drugim poslom. Osim toga, zna se dogoditi da sklopite višegodišnje kasko osiguranje kod leasing kuće ili banke po izrazito povoljnoj cijeni prve godine, a ostalih nekoliko godina platite višu cijenu od tržišne.

 

6.Polica osiguranja od automobilske odgovornosti je jednogodišnji ugovor po važećim zakonima. Što god pisalo na vašoj polici, ona traje 365 dana i ni dana više, dok niste potpisali da sklapate novu možete slobodno ići u drugu kuću. Sve ostalo su trikovi osiguravatelja.

 

7.Policu osiguranja od automobilske odgovornosti i policu kaska možete sklopiti potpuno neovisno. Jedna može biti sklopljena kod osiguravatelja A, druga kod osiguravatelja B, niti jedan od njih ne mora znati za onog drugog, na vama je da se odlučite za ono što je najpovoljnije, a često je upravo ovo slučaj kad plaćate policu. U velikom broju slučajeva financijski je najisplativije uzeti policu obaveznog osiguranja tamo gdje je ponuda najjeftinija, a policu kaska tamo gdje je najlakša naplata štete. Police ni terminski ne moraju biti vezane, možda uzmete kasko tri mjeseca nakon registracije novog automobila, sve je stvar vaših preferencija.

 

8.Kupujte na akcijama osiguravatelja, moguće je uhvatiti sjajne popuste. Međutim, i u tim slučajevima prije kupnje čitajte uvjete, moguće je da su zbog niže cijene promijenjeni u odnosu na standardnu ponudu.

 

Polica automobilskog osiguranja služi da se treće osobe naplate s nje, a ne vozač i vlasnik automobila.

 

9.Policu osiguranja od automobilske odgovornosti moguće je sklopiti do 30 dana prije isteka, posebno korisno ako idete na putovanje. Bitno je da platite i da imate novu policu sa sobom, ne morate tehnički i osiguranje sklapati istog dana, poštedite se stresa. Na tehničkom i registraciji će vas pitati za policu, dajte im novu i to je to.

 

10.Štetu na kasku možete riješiti na dva načina – tako što će se servis i vaša osiguravajuća kuća dogovoriti i popraviti vam automobil bez da imate ikakve veze s novcem koji je za to potreban ili što ćete se vi nagoditi s osiguravajućom kućom i uzeti novac. Konzultirajte se sa serviserom, pogledajte koje dijelove na automobilu treba ugraditi i popraviti i ako ste imalo vješti možete kupiti sve nove dijelove, popraviti automobil u vlastitom aranžmanu i još postoji mogućnost da vam u džepu ostane nešto novca.

 

11.Policu možete platiti vi za nekog člana obitelji, a možete i biti ugovaratelj ako se osjećate posebno darežljivo pa nekom bližnjem želite pokloniti godinu dana kasko osiguranja. Ako samo plaćate, a niste ugovaratelj, ne mora on osobno ići u osiguravateljnu kuću, tako štedite vrijeme i sebi i svojima u obitelji i osiguravatelju.

 

12.Na polici automobilskog osiguranja postoji nešto što se zovu dodaci. Procijenite koji bi vam od njih mogao biti optimalan, te ga doplatite i tako imate dodatnu zaštitu za automobil.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.