Evropski izvještaj o nezgodi, kako ga ispuniti?

Veliki broj vozača u BiH ne zna da u slučaju lakših saobraćajnih nezgoda, odnosno onih nezgoda u kojima su učesnici saglasni o tome ko je kriv, ne moraju zvati policiju, već mogu popuniti Evropski izvještaj.

Za to je samo potrebno imati kod sebe primjerak “evropskog izvještaja o nezgodi” koji se već godinama koristi u Evropi, ali i kod nas, s tim što kod nas ta praksa još uvijek nije potpuno zaživjela.
Evropski izvještaj je izvještaj o saobraćajnoj nezgodi koji se koristi kod svih saobraćajnih nezgoda, a koji je urađen u skladu sa modelom koji je izdao Evropski komitet osiguranja (Comitie Europeen des Assurances – CEA).

U slučaju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, mjesto saobraćajne nezgode potrebno je fotografisati sa nekoliko različitih pozicija (može i mobitelom), eventualno po potrebi izmjeriti pojedine elemente saobraćajne nezgoda, te izvršiti popunu obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

U slučaju neusaglašenosti učesnika oko popune obrasca izvještaja ili ukoliko učesnici u nezgodi nemaju kod sebe “evropski izvještaj o nezgodi”, dužni su pozvati policiju. U slučaju da nemate obrazac, a da ste saglasni oko njegove popune, možete ga zatražiti od policije koja dođe na lice mjesta i tako će osoba koja je skrivila nezgodu izbjeći dodatno novčano kažnjavanje od strane policije.

Evropski izvještaj se može preuzeti u svim poslovnicama, filijalama i infocentrima osiguranja.

Za slučaj saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila, koristi se samo jedan komplet evropskog izvještaja (dva lista). Ukoliko su u saobraćajnoj nesreći učestvovala tri ili više vozila, koriste se dva ili više kompleta evropskog izvještaja.

Prilikom popune evropskog izvještaja koristi se obavezno hemijska olovka. Nakon što popunite izvještaj (vrlo je jednostavan za popunu), svaki od učesnika se potpiše u dnu oba primjerka (po jedan ide za oba učesnika u nezgodi).

Ukoliko ne možete postići saglasnost oko utvrđivanja odgovornosti, pozovite policiju koja će da napravi službeni zapisnik kao i da popuni formular.

 

7 grešaka koje mogu uticati na isplatu štete

 

Evropski izvještaj predstavlja važan izvor informacija za osiguravajuću kuću, naročito ukoliko nema policijskog zapisnika, zato je veoma važno da pravilno unesete potrebne podatke. Ovom prilikom ćemo ukazati na neke od greški koje su moguće prilikom prilikom unosa podataka:

1.Nečitko pisanje. Koristite hemijsku olovku i pišite čitko tako da podaci budu vidljivi i na kopijama.

2.Većina rubrika ostane nepopunjena. Rubrike ne mogu ostati nepopunjene. Ako se ne odnose na vašu situaciju napišite ”ne važi”. U svakom slučaju, potrudite se da popunite formular sa što više informacija. Ukoliko niste postigli dogovor o krivici, tada je opis saobraćajne nezgode još važnij. Opis saobraćajne nesreće napišite na posebnom listu koji ćete priložiti uz formular.

3.Podaci iz zvaničnih dokumenata ( broj vozačke dozvole, broj registarskih oznaka, broj šasije automobila… ) nisu tačno ispisana. Ne žurite i provjerite nekoliko puta brojeve koje unosite.

4.Nije potpisan od strane oba učesnika saobračajne nezgode. Kao što je navedeno u samom izvještaju, potpis ne predstavlja priznanje krivice, ali pomaže u bržem rješavanju predmeta. Izvještaj nije važeći bez potpisa oba učesnika saobraćajne nezgodi.

5.Pored potpisa, savjetujemo vam da dopišite i broj nekog identifikacionog dokumenta učesnika. Nekoliko puta se desilo da učesnici demantuju vlasništvo potpisa.

6.Nedovoljno detaljna skica saobraćajne nesreće. Pokušajte da što jasnije prikažete kako je došlo do nesreće. Koristite strelice da pokažete u kojim pravcima su se vozila kretala. Napravite dodatne fotografije mjesta saobraćajne nesreće jer će one olakšati proces utvđivanja okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nesreće. Tom prilikom budite oprezni kada je u pitanju šteta koja je nastala na automobilima da kasnije ne bi bilo problema oko iznosa štete koja je nastala tom prilikom.

7.Popunite jedan izvještaj. Često se dešava da svaki učesnik popuni svoj formular sa svojom verzijom događaja. Dva popunjena formulara nisu potrebna. Nakon potpisivanja formulara, jednu kopiju zadržite za sebe a drugu ostavite drugom vozaču. Ukoliko su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala tri vozila, morate ispuniti dva kompleta izvještaja (krivac saobraćajne nesreće popunjava izvještaj za svakog oštećenog).

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate biti pažljivi prilikom popunjavanja jer greška može da dovede do poništavanja čitavog procesa ili čak da jedan učesnik lažno optuži drugog učesnika saobraćajne nezgode.

U svakom slučaju, ako Vam je potrebna pomoć koja se odnosi na prijavu i naplatu osiguranog slučaja slobodni ste nam se obratiti kako bi Vam pomogli da u što kraćem period naplatite svoja potraživanja.

Primjerak ispunjenog izvještaja o  nezgodi možete pogledati klikom na ovaj link.