Kasko osiguranje, stvarna potreba ili luksuz?

Razbijamo mit o nepotrebnom i skupom kasko osiguranju! Kasko je skup, kasko je nepotreban, kasko se isplati samo ako kupujete novi auto. To su samo neke od uobičajenih predrasuda vezanih uz ovaj oblik osiguranja.

Naravno, to su samo predrasude, a stvarna slika daleko je drugačija. Kasko se isplati, ne samo ako kupujete novi automobil nego i ako vozite nešto stariji u prvom redu zato što cijena polica kasko osiguranja nije toliko visoka kao što se misli.

 

Što je kasko osiguranje i koliko košta?

 

Čak i ako ste vi skrivili saobraćajnu nezgodu, polica kasko osiguranja će u datom trenutku pokriti svu materijalnu štetu na vašem automobilu. Trošak štete može iznositi i više desetaka hiljada KM, ali uz pravu policu kasko osiguranja taj trošak je za vas nula.

Uobičajeni je mit da je kasko osiguranje prilično skupo. Doista, ako vozite skupocjeni automobil, koji je uz to i izložen rizicima krađe, cijena police kasko osiguranja može prijeći i nekoliko hiljada KM.

 

Treba li vam kasko?

 

Odluka ovisi o vama i vašim prioritetima. Ako brinete o svojoj imovini i želite očuvati njezinu vrijednost, onda je za vas kasko sigurno dobro rješenje. Kasko osiguranje je idealno rješenje i ako želite izbjeći visok jednokratni trošak popravka automobila u slučaju nezgode -budući da se saobraćajna nezgoda može dogoditi svakome, no materijalne se posljedice ne moraju dogoditi baš vama.

Prije nego što se odlučite za policu kasko osiguranja, svakako se raspitajte o cijenama i uvjetima. Tačan izračun ovisi o nizu detalja koje je najbolje provjeriti pozivom, mailom ili koristeći našu kontakt formu.

Sljedeći razlog zbog kojeg se isplati uzeti kasko je subjektivni osjećaj sigurnosti koji pruža. Ideja ove usluge jest da se korisnik kojem se saobraćajna nezgoda dogodila, nakon aktivacije svog kaska, ubrzo počne osjećati kao da se nezgoda nikad nije dogodila.

 

U nastavku teksta donosimo vam najčešća pitanja koja se odnose na kasko osiguranje

 

Šta je pravo regresa kod šteta?

 

Kod šteta koje nastanu suprotno Uslovima osiguranja (pijanstvo i slično) Osiguravač kojl isplati naknadu ima pravo regresa od lica koje je napravilo štetu.

 

Na koji način se ostvaruje bonus po kasko osiguranju?

 

Ukoliko je Vaše vozilo neprekidno bilo kasko osigurano najmanje godinu dana i ako u tom periodu niste imali prijavljenih šteta, imate pravo na smanjenje premije (bonus) za narednu godinu.

Ostvareni bonus možete koristiti i kod drugog Osiguravača, ako iz nekog razloga želite da promenite osiguravajuću  kompaniju kod koje je osigurano Vaše vozilo.

U tom slučaju potrebno je dostaviti potvrdu o periodu bez štetnih događaja kod prethodnog Osiguravača.

 

Da li se može dobiti bonus i ako je bilo prijavljenih štetnih događaja?

 

Može i to ukoliko za nastalu štetu nije odgovoran osiguranik, i ukoliko je šteta regresna, u smislu da će Osiguravač od trećih lica nadoknaditi isplaćen iznos naknade iz osiguranja.

 

Gdje se vrši popravka vozila, ukoliko je vozilo kasko osigurano?

 

U zavisnosti od starosti vozila i načina ugovaranja kasko osiguranja, vozila se mogu popravljati u u ovlaštenim servisima, zatim u u nekom od servisa sa kojim Osiguravač ima ugovor ili u drugim servisima koje predloži sam Osiguranik.

 

Da li se ugrađuju novi ili polovni djelovi?

 

U zavisnosti od starosti vozila i načina ugovaranja i ekonomske isplativosti, u vozila se mogu ugrađivati novi, ali i polovni djelovi. Nije rijedak slučaj da se starija vozila popravljaju polovnim ili neoriginalnim delovima.

Neki originalni djelovi, koji nisu od presudne važnosti za funkcionisanje automobila previše su skupi da bi bilo ekonomski opravdano ugraditi ih u vozilo staro pet-šest godina.

 

Šta znači izraz ”full kasko”?

 

U praksi se odomaćio izraz ”full kasko”, a da zapravo nismo ni svjesni šta on znači!

Činjenica je da stručna terminologija ne poznaje taj termin.

Većina korisnika osiguranja pomisli na kasko osiguranje koje pokriva sve štete, pre svega havariju i krađu, a da pri tom zanemari elemente kasko polise koji su od presudnog značaja za budući ugovor o kasko osiguranju, kao što su način ugovaranja obima pokrića, učešće u šteti, suma osiguranja, visina naknade iz osiguranja i sl.

 

Šta se isplaćuje ukoliko se desi totalna šteta?

 

Kada dođe do krađe ili totalne štete, naknada iz osiguranja je jednaka vrednosti vozila u tom trenutku, umanjena za obavezno učešće (franšizu) i ostatak vrijednosti.

Vrijednost vozila se najčešće utvrđuje prema zvaničnom katalogu. Kod starijih automobila čak i manji udes (šteta) može da dovede do proglašenja totalne štete (ekonomski totalne štete) zbog neisplativosti popravljanja, jer visina stvarne štete prelazi ugovorenu sumu osiguranja.

Naknada iz osiguranja generalno ne može biti viša od ugovorene sume osiguranja naznačene u ispravi o osiguranju.

Ukoliko smatrate da je ipak isplativo da se takav automobil popravi i da će biti bezbjedan, niko Vas ne sprječava da to uradite. Osiguravač će Vam u tom  slučaju, direktno isplatiti novac i u sopstvenoj režiji, vozilo možete popraviti.

Vozilo za koje je isplaćena totalna šteta, nakon popravke najčešće ne može se ponovo kasko osigurati kod istog Osiguravača.

 

Šta znači učešće u šteti (franšiza)?

 

Učešće u šteti (franšiza) uglavnom je obavezno u smislu minimalne franšize koja se mora ugovoriti (npr- učešće 5%, minimum 100,00€)

Ukoliko Vam više odgovara, možete ugovoriti i veću franšizu, a za uzvrat, premija će biti niža, odnosno kasko osiguranje biće jeftinije.

Stoga se ne isplati koristiti kasko za manje štete, kao što je popravljanje ogrebotine – moraćete da platite učešće, izgubićete bonus za sljedeću godinu, a bićete kažnjeni i malusom ukoliko iste godine budete imali još šteta.

 

Kada kasko osiguranje ne važi?

 

Osiguravač neće nadoknaditi štetu ukoliko je ona nastala dok je vozilo bilo transportovano drugim vozilom (na primjer auto-vozom), usljed rata, pobuna, nemira, zemljotresa, nuklearnih rizika, ukoliko je vozač bio pod uticajem alkohola, droge i drugih psihoaktivnih supstanci.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.