Korisne informacije za članove BIHAMK-a

Obzirom da smo u zadnje vrijeme s Vama, našim klijentima, često razgovarali o pokrićima BIHAMK-a koje plaćamo prilikom registracije, odlučili smo se informisati one koji ne znaju da imate pravo na besplatnu uslugu BIHAMK-a i AMS-a, ali ipak postoje određeni izuzeci…

 

Mnogi vlasnici automobila u BiH ne znaju da prilikom registracije stječu određena prava na besplatne usluge auto-moto klubova ili saveza. Među stavkama i naknadama koje se plaćaju u okviru registracije je i ona koja se odnosi na pomoć na cesti. U Federaciji BiH iznosi osam, a u RS-u devet maraka.

 

Vlasnici vozila registrovanih u FBiH imaju pravo na tri besplatne intervencije u jednoj godini, čak i ako nemaju aktivno članstvo u BIHAMK-u. Međutim, ovaj auto-moto klub ne pokriva teritoriju cijele Federacije BiH, nego samo ceste za koje je dobio posao na tenderu.

 

Svako vozilo koje se registruje u Federaciji BiH i nalazi se u ovom entitetu ima pravo na tri besplatne intervencije godišnje. To se odnosi na izlazak mehaničara koji će pokušati otkloniti kvar na vozilu ili prijevoz do najbližeg servisa, odnosno uklanjanje vozila sa ceste s ciljem regulisanja odvijanja saobraćaja

 

Tokom godine možete dobiti tri puta besplatnu uslugu, ali ne više od jednom u toku istog mjeseca. Ukoliko nemate sreće, pa vam se automobil pokvari i drugi put, a niste član BIHAMK-a, dolazak mehaničara ćete platiti.

 

Dolazak i rad mehaničara u krugu od 20 kilometara je 42,00KM i taj iznos se plaća bez obzira da li je kvar otklonjen.

 

Naknada od osam maraka plaća se preduzeću Ceste FBiH, koje raspisuje tendere i sklapa ugovore sa auto-moto klubovima i savezima u ovom entitetu, tako da vam BIHAMK u nekim dijelovima Federacije i RS-u ne može pomoći bez dodatnog plaćanja.

 

U sklopu registracije nisu pokrivene intervencije na području RS-a, ali ni u cijeloj Federaciji, nego samo u dijelovima koje BIHAMK pokriva po tenderu.  To je na jugu FBiH do južnog dijela Mostara prema Čitluku do mjesta Čule, prema Stocu do kretanja za Bunu, na sjeveru, prema Doboju, do Matuzića, zapadno do Kupreških vrata.

 

Također, BIHAMK kroz registraciju ne pokriva Široku Brijeg, Čitluk i Jajce, iako se ovi gradovi nalaze u FBiH. Te dijelove puta pokriva neki drugi auto-moto klub ili savez. U Republici Srpskoj ova posebna naknada prilikom registracije plaća se Auto-moto savezu RS, a njen iznos zavisi od kategorije vozila. Za putničke automobile iznosi devet KM.