Najsigurnije je da ono što volimo to i osigura(j)mo!

Zašto ne osiguravamo svoju imovinu? Pitanje je potpuno opravdano jer po zadnjim statističkim podacima, nekretninu u kojoj živi osiguralo je jako mali procenat građana. U istraživanjima se kao glavni razlog neugovaranja police navodi – previsoka cijena.

 

Visoka cijena osiguranja imovine u kojoj živimo i koju je možda gradilo više generacija obitelji, koju smo pažljivo i po svom ukusu uredili, godinama i mjesecima otplaćivali stambene i nenamjenske kredite obična je fama! Cijena obveznog autoosiguranja, čak i za najslabiji automobil koji smo po zakonu dužni osigurati, viša je od prosječne premije osiguranja kuće ili stana. Pa iako je auto sa svim troškovima pravi luksuz, većina vlasnika automobila taj trošak uopće ne dovodi u pitanje.

 

Siguran stan za 7,50 KM mjesečno

Na primjer, stan od 50m2 može se osigurati za samo 7,50 KM mjesečno, tj. 90,25 KM godišnje.

Ovaj paket uključuje osiguranje od rizika koji su statistički najčešći prilikom štetnih događaja a to su: požar, poplava, provalna krađa i razbojništvo, lom stakla.


Bez osiguranja imovine zapravo riskiramo svoj životni standard

Zašto većina građana radije riskira ostati bez krova nad glavom ili pretrpjeti veliku štetu u svom domu, možemo nagađati, no kako bismo osvijestili da osiguranje imovine nije nedostižno građanima s prosječnim prihodima. Stvari, koje čine naše kućanstvo udobnim i opuštajućim mjestom za boravak i odmor mogu se oštetiti, pokvariti ili nestati u provalnoj krađi.


Mi se kockamo dok Europljani mirno spavaju

Svi ti rizici, koliko god nam se dalekima činili dok sami sebe uvjeravamo da se to „događa nekom drugom“ svugdje su oko nas, a jedini način da preveniramo štetu koju nam mogu nanijeti jest da se od njih osiguramo. Prirodne katastrofe, recimo, nanijele su nam posljednjih godina goleme štete, a država ih ne može sama sanirati.

Iako je vjerojatnost osvajanja milionskog dobitka daleko, daleko manja od vjerojatnosti da će vam grom udariti u kuću, puknuti cijev u stanu ili da ćete zbog vlastitog nemara gotovo izgubiti dom jer ste zaboravivši ugasiti štednjak izazvali požar, radije se kockamo.

Za usporedbu kako o rizicima razmišljaju građani europske unije, prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Europskoj uniji je 150 eura, u Sloveniji oko 140 eura, a kod nas svega 40-ak eura. Spavaju mirno ti Europljani. Mogli bismo reći da je njima lako, jer imaju bolji standard i mogu si to priuštiti, kad si i mi to isto ne bismo mogli priuštiti, a možemo i trebamo.

Više informacija o osiguranju stana ili kuće možete pronaći na našoj web stranici u kategoriji “Moj topli dom” ili klikom na ovaj link.