Roditelji, izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg

Sa dolaskom zimskih mjeseca i hladnih dana mnogi roditelji se plaše da svoju djecu izvedu napolje zbog prehlada i razboljevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama gdje ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

Evo nekoliko savjeta za boravak djece napolju u toku zimskih mjeseci.

Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata a za stariju djecu duže. Ako je mnogo hladno starija djeca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

Boravak na svježem zraku pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve.

Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

Što je napolju hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, biće zdravija.

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece, sve je više djece koja imaju problem sa gojaznošću, povećanim šećerom ili visokim pritiskom. Roditelji puno rade i plaše se da svoju djecu puste napolje samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne vode djecu napolje. U britanskom časopisu The Gardian postoji tekst u kome piše da današnja djeca provode manje vremena napolju nego zatvorenici. Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Britanije, u toku protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži NI jednom, a preko 75% djece provede napolju manje od jednog sata dnevno a zimi se ovo vrijeme spusti na nevjerovatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvođenje u školu ili vrtić.

Kako obući dijete zimi?

Ako je napolju snijeg i jako hladno dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu su potrebi i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete pokvasi treba ga presvući. Osnovno pravilo oblačenja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: obucite dijete onako kako ste i sami obučeni, a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica dobro je da slobodno diše i čisti svoje disajne puteve na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzuje, pa ako je predeo oko bebinih usta i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami. Bitno je da se mala djeca ne pretopljavaju jer bebe kada se rode još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topli zimski muf i deka za pokrivanje pa se beba tokom šetnje može raskomotiti. Ako bebi nosić procuri dok ste napolju nemojte se brinuti, kad uđete u toplo trebalo bi da prestane. Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom koja je prilagođena za zimske mjesece kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Veoma su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu da klizaju i skijaju ukoliko pokažu interesovanje. Kada započnu da klizaju potrebno je da često klizaju kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju strah i osjećaju se važno što nauče neku novu aktivnost. Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče da stoje/sjede. U početku potrebno je da ih neko drži na sankama a kasnije kako rastu mogu i sama. Nije strašno ako dijete u toku igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pažnju da izbjegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni djelovi tijela.

Pustite svoju djecu da se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane za zdravlje dijece koje borave na zimi su dugoročne. Zatvoreni prostori, a posebno igraonice su pogodne za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dijete.

Kao što kaže pjesmica: Zima zima e pa šta je….. nek mi nosić pocrveni… eto to je to je sve