Šta jedemo svaki dan: “Ako jedemo smeće to ćemo i postati”

Doktor Majkl Greger (Michael Greger) otkriva kojih šest namirnica bi svakodnevno trebalo da jedemo kako bismo živjeli zdravije. On smatra da je najveća tajna medicine znati šta da unesete u tijelo, tako da se ono samo izlječi, a vi budete siti i zdravi!

 

-Mahunarke:

Sočivo, leblebije, sušene polovine graška, soja i sve vrste graha su obavezne. Možda vam se supa od graška i umakanje mrkve u humus ne čini korisnim, ali i tako unosite mahunarke. Trudite se da pojedete bar tri porcije mahunarki dnevno.

 

-Bobičasto voće:

Jedna porcija bobičastog voća je oko pola šoljice svežih ili zamrznutih, a sušenih četvrtina šoljice. Iako su, biološki gledano, banana, avokado, pa čak i lubenica bobičasto voće, koristićemo kolokvijalni termin za malo jestivo voće, i dodaćemo i grožđe (i suho grožđe) u ovu kategoriju.

 

-Zeljasto povrće:

U zeljasto povrće spadaju brokole, kupus, blitva i kelj. Preporučuje se barem jedna porcija dnevno (pola šoljice), i bar još dve porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.

 

-Orašasti plodovi:

Svako bi trebalo da jede bar 1 kašičicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno. Osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki. Četvrtina šoljice oraha je dovoljna za jednu porciju, a ako volite puter (na primjer od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije supene kašike.

 

-Začini:

Preporučuje se i četvrtina kašike kurkume, a možete da dodajete i druge začine (bez soli) koje volite.

 

-Žitarice cijelog zrna:

Za dug život jedite i porcije žitarica cijelog zrna. Na primjer pola šoljice tople ovsene kaše, kuhana zrna riže, kinoe i heljde, kuhana tjestenina ili kukuruz, šoljica hladnih (gotovih) žitarica; jedna tortilja ili kriška integralnog hljeba, polovina peciva ili mafina, tri šoljice kokica…